Een gééstig verhaal
Wie van ons gebruikt nou nooit eens woorden als reusachtig, gigantisch, reuze aardig of gigantisch mooi? Het zijn superlatieven die wij graag gebruiken om iets tot de verbeelding te laten spreken. Indruk maken is een mens eigen! Een fantasie op een fantastische, nee zeg maar gerust grandioze of nog beter, gigantisch reusachtige manier tot leven brengen is het mooiste wat er is.

Daarbij pakken wij graag terug naar vroeger. Soms gaat het over gisteren, maar soms gaat het ook wel over een gigantisch lange tijd terug! Over het verre verleden! Nog voor het ontstaan van de Gildes, Processies, Jaarmarkten, Kermissen en Vastenavend. Brabant en vooral Bergen op Zoom zijn doordrenkt van tradities. Het is niet vergelijkbaar en aantoonbaar, omdat je dan geschiedenis gestudeerd moet hebben, maar gevoelsmatig zeg ik dat het hier allemaal nog een stuk traditioneler is dan in ‘good old England’! 

Historie: Onze historie, waarover we het hier hebben, gaat terug naar het jaar 1066! In die tijd waren er in de wereld geen terroristen, dictators, atoombommen, buitenaardse wezens, het broeikaseffect of hooligans. Nee, er waren andere soorten van bedreigingen, zoals ziektes die we nu niet meer kennen en heksen en……….WILDEMANNEN! In de bossen leefden primitieve mensen en 2 daarvan zijn terug te vinden in het stadswapen van Bergen op Zoom. Ze heten knots en knuppel. En wat te denken van Catweazle. Die leefde in de bossen van Hexwood in het mysterieuze Engeland. Het gekke was dat de mensen toen niet wisten dat dit hele aardige mensen waren, alleen een beetje primitief en simpel. Mensen in die tijd waren ontzettend bang van het onbekende, het vreemde en onvoorspelbare. Weet je waar in die tijd ook het gerucht over de ronde deed en waar de mensen ontzettend, zeg maar gerust gigantisch bang voor waren? Nou, dat er hele grote mensen in dit deel van de wereld leefden, maar bijna niemand zag ze, want die enorme, gigantisch grote mensen waren net zo bang van die kleine mensen en niet alleen omdat ze er niet op wilde trappen. En weet je waarom? Nou, die kleine mensen konden ontzettend onmenselijk zijn door te roddelen over anderen, te schelden op elkaar of flink ruzie te maken met elkaar. Daar konden die gigantisch grote mensen helemaal niet tegen, want daar werden ze verdrietig van. Zij waren juist reuze aardig en vriendelijk en tolerant en bourgondisch, gezellig en goedlachs! Hoeveel reuzen er precies hier in de buurt woonden, dat is niet bekend, maar van 2 reuzen is het zeker dat ze in 1066 voor het eerst gezien zijn. Om precies te zijn ergens ten noorden en ergens ten zuiden van Bergen op Zoom. De kleine mensen die over de reuzen roddelden en onzin vertelde wisten niet precies waar de reuzen woonden. Ze noemde ze ook geen reuzen maar Géésten, want ze waren er bang van! Een géést kun je eigenlijk niet zien, horen of aanraken, maar wel voelen. Het is dan net of er een flinke wind langs je heen raast. De kleine mensen gaven de géésten daarom de namen Noord-en Zuid Géést! Later in de tijd, zo rond het jaar 1287 werd er door de kleine mensen ook veel gesproken over reuzen die in de binnenstad van Bergen op Zoom woonden. 

Van deze reuzen hebben Noord-en Zuidgéést en de kleine mensen uiteindelijk veel geleerd. Vele honderden jaren later in het jaar 1987 werden de Bergse Stadsreuzen Jan mette Lippen en Trui van de Tore met open armen door de kleine mensen ontvangen in Bergen op Zoom. Ze mochten toen zelfs op de grote Markt samen in het huwelijk treden na 700 jaar lang verkering met elkaar gehad te hebben. De kleine mensen in Bergen op Zoom hebben door de jaren heen een welhaast natuurlijke neiging tot feesten in het bloed gekregen. Zij koesteren het oude en houden er een heerlijke bourgondische manier van leven op na met veel eten en drinken. Bergenaren zijn tegenwoordig hele leuke, gezellige, goedlachse, aardige kleine mensen geworden in de ogen van de Bergse Stadsreuzen en is er een mooie vriendschap ontstaan. De Bergenaren vroegen zich dan ook af of er wellicht nog meer reuzen zijn die langzaam tevoorschijn durven te komen? 

BBVD 2003 De Bergse Bond Vor Dweile maakte zich in 2003 hard voor alle dweilen in het Krabbegat. Alle dweilen werden uitgenodigd om in de Bergse binnenstad lekker werrem onder de n’errem met mekaar te gaan dweilen. Heel voorzichtig en zonder al teveel op te willen vallen kwamen daar ook 2 voor bijna iedereen nog onbekende gigantisch grote dweilen op af. Zij schoven onder de n’errem mee in de stoet door het Krabbegat. Gigantisch leutig was het! Tot op de dag van vandaag is er maar een klein select gezelschap in Bergen op Zoom die deze 2 reuzen kent. 
2007-> 959 jaar later Beste lezers en toehoorders, het is inmiddels 959 jaar geleden dat er in 1066 voor het eerst gigantisch grote mensen in de buurt van Bergen op Zoom werden gezien, waar de kleine mensen zeer onterecht, ontzettend bang van waren! Gelukkig zijn de mensen, wij dus, tegenwoordig niet meer zo klein-en naargééstig. We hebben allemaal een vrije géést en daarom zijn we allemaal gééstverwanten geworden. Bergen op Zoom is een stad met een grote geschiedenis. De landerijen, bossen en het aangrenzende water hebben ook hun eigen lange geschiedenis. Vooral ten NOORD-oost-westen van Bergen op Zoom, richting Halsteren, Lepelstraat, Tholen en Moerstraten worden op het land groentes, fruit, bloemen en andere producten verbouwd. Denk dan vooral aan die wereldberoemde Brabantse Wal Asperges en Koninklijke aardbeien! Een bijzonder mens die daar gigantisch gróót van is geworden is Reus Noordgéést! Hij is feitelijk de ambassadeur van 2 van de 3 A’s waar Bergen op Zoom en omstreken zo beroemd om zijn geworden! Het zijn heerlijke verse producten! Ten Zuidoosten van Bergen op Zoom richting het landgoed Mattemburgh, de Duintjes, het verdronken land bij de Kraaijenberg wordt in het Scheldewater Ansjovis gevangen. De derde A, heerlijk vers uit de zee! Nog zo’n bijzonder mens komt hier vandaan. Zij is gigantisch vrouwelijk als een Ansjovis, maar dan zeker 200 keer zo groot. Het is een zuidelijk type, een reus van een meid en haar naam is daarom Zuidgéést. Reus Noordgéést en Reuzin Zuidgéést hebben ons laten weten dat ze al sinds enige tijd aan de rand van de stad Bergen op Zoom wonen, nadat ze hadden besloten het Noordelijke en Zuidelijke deel van Bergen op Zoom te verlaten!